Artikel afbeelding

Wees zuinig op uw rug, u moet er een leven lang mee vooruit!

Wij mensen zijn allemaal verschillend, uniek in bouw. Al zijn er natuurlijk wel profielen op te stellen van groepen die qua bouw op elkaar lijken, zoals het V- model met smalle taille en brede schouders, het A-model met smalle schouders en bredere heupen, het X-model met een smalle taille, het H-model dat over het hele lijf ongeveer even breed is en het zeer slanke I-model.

Een goed adviseur houdt rekening met deze profielen en past zijn raadgevingen daarop aan. Om dat te kunnen doen moet een beddenspecialist ook een breed assortiment hebben van matrassen en bodems. Die laatste wordt vaak figuurlijk ondergeschoven terwijl de bijdrage aan een goede ondersteuning en drukverdeling, afhankelijk van het profiel en gewicht, belangrijk tot essentieel is.
Het zal u daarom niet verbazen dat u bij de goede speciaalzaak geen matrassen zult vinden met de aanduiding: geschikt voor iedereen, past op elke bodem.

Onverklaarbaar is dat de bekendste organisatie van ons land die gangbare producten test, een onafhankelijke status claimt, een maandblad uitgeeft en daarmee honderdduizenden zoekenden beïnvloedt, enkele one-size fits all matrassen aanbeveelt als beste uit de test!

Blijkens onderzoek test deze bond deels met machines en met in totaal 12 proefpersonen, de precieze samenstelling ervan even daargelaten, het is zeker geen doorsnee beeld van de Nederlandse consument. Als het dat wel zou zijn maakt dat het advies niet geloofwaardiger. De doorsnee schoenmaat is 42, maar gelukkig hoeven we daar niet allemaal in te lopen. Ook de producten in de test zijn geen weergave van het assortiment zoals het bij de slaapzaken te vinden is. Zou de onafhankelijkheid dan toch niet geheel gewaarborgd zijn? Het blijft gissen.

Zaak voor u is dat u uw gezond verstand gebruikt en verder kijkt dan de testuitslagen van deze en andere organisaties en u zich deskundig laat voorlichten bij een adviseur. Een vakvrouw/vakman die oog heeft voor uw noden en wensen en gebaat is met een tevreden klant. Daarbij is uw rug de beste graadmeter. Investeer daarom verstandig in die twee vierkante meter waarop u een derde van het etmaal op doorbrengt. U heeft maar een rug, daar kunt u maar beter zuinig op zijn.

Mijn motto luidt dan ook: Ik slaap pas goed als u dat doet.
En uit ervaring weet ik dat er gelukkig een heleboel collega's zijn die er net zo over denken. Laat u dus niet gek maken door ketens en wat u op internet tegenkomt, maar ga eens praten met een echte slaapspecialist. U zult er geen spijt van krijgen.

Op July 11, 2018