Artikel afbeelding

Wat zegt uw slaaphouding over uw persoonlijkheid?

Weet u in welke houding u het liefst slaapt? Of hoe u het makkelijkst in slaap kunt komen? Die slaaphouding zegt veel over uw persoonlijkheid. We duiken in de houdingen en persoonlijkheden, zodat u er zelf achter kunt komen wat er bij u past.

Tip: uw slaaphouding is onbewust, dus het is soms lastig bepalen hoe u echt slaapt. Vraag het uw partner eens of probeer het ’s nachts vast te leggen. Eenmaal op de hoogte van uw favoriete houding kan dat veel zeggen over de uren dat u wakker bent.

Drie soorten slaaphoudingen en persoonlijkheden

Benieuwd naar de verschillende houdingen waarin u kunt slapen? Het gaat om een positie op de buik, op de rug of op de zij. En natuurlijk draaien we allemaal in onze slaap, maar uiteindelijk hebben we een favoriet waarin we makkelijk in slaap komen of waarin we vaak wakker worden

  • Slapen op de buik: buikslaper
  • Slapen op de rug: rugslaper
  • Slapen op de zij: zijslaper

1. Slapen op de buik: buikslaper

Slaapt u op de buik? De kans is groot dat u overdag wat meer gereserveerd en op uzelf bent. U sluit zich graag af voor anderen, waardoor u soms wat afstandelijk kunt overkomen. Ondanks dat het lichamelijk niet de beste houding is om in te slapen ervaart u het waarschijnlijk als veilig.

De buikslaper ervaart het als een bedekte en beschermde houding, zoals een schildpad in een schild. De kans is groot dat u wat meer naar binnen gericht bent, in plaats van dat u dingen graag met anderen deelt.

2. Slapen op de rug: rugslaper

Bent u meer een rugslaper? De kans is groot dat u een stuk meer zelfverzekerd bent of een sterk karakter heeft. Het is een houding om u veilig in te voelen, al geldt dat niet voor veel anderen. U bent waarschijnlijk makkelijk in de omgang en heel open naar andere toe. Dieren slapen bijvoorbeeld alleen in deze houding als ze zich in een veilige omgeving wanen.

Houd er wel rekening mee dat het ook kan betekenen dat u wat meer waakzaam bent. Op uw rug kunt u goed gebeuren wat er verder in huis gebeurt, bijvoorbeeld om meteen wakker te schieten als een van de kinderen ineens thuiskomt.

3. Slapen op de zij: zijslaper

Ten slotte hebben we de zijslapers. Slaapt u veel op uw zij? Het is de meest populaire slaaphouding in Nederland. Het gaat in het leven waarschijnlijk allemaal om balans. Het is een combinatie van de beschermde foetushouding en het slapen op de rug, waardoor er veel sprake is van evenwicht.

De slaaphouding zorgt voor veel comfort en maakt ook beweging mogelijk. Bovendien garandeert het een goede ademhaling, waardoor het in allerlei opzichten een goede keuze is. Veel zijslapers zijn in het dagelijks leven meegaand en relaxt, dus de kans is groot dat u dat zal herkennen. Soms kan het lastig zijn om zelfstandig een beslissing te nemen.

Vind het matras bij uw slaaphouding!

Op December 2, 2020