Een slechte nachtrust door statische elektriciteit

Den Haag - Een goede atmosfeer in de slaapkamer is essentieel voor een goede nachtrust. Door synthetisch textiel, ook in vitrages, vloerbedekking, beddengoed en nachtgoed ontstaat elektro smog in de vorm van statische elektriciteit. Elektro smog is schadelijk voor het menselijke lichaam en werkt storend op de nachtrust.

Elektriciteit veroorzaakt overal waar het aanwezig is een elektrisch én een magnetisch veld. Deze velden veroorzaken samen elektromagnetische straling en uit steeds meer onderzoek blijkt dat die straling schadelijk is voor de gezondheid* Statische elektriciteit
is een gelijkstroom die op verschillende manieren kan ontstaan, vaak door gebruik van kunststoffen. Het treedt op wanneer de lading van wrijvingselektriciteit niet afgevoerd kan worden. Statische elektriciteit is een vorm van elektro smog.*

*Elektro smog is de verzamelnaam van alle voorkomende vormen van elektrische en magnetische velden en straling waardoor we in het moderne leven voortdurend omgeven zijn.

Al in 1979 stellen Amerikaanse epidemiologen vast dat kinderen die in de buurt van hoogspanningsleidingen leven vijftig procent meer kans hebben slachtoffer te worden van leukemie. Sindsdien zijn er meer dan tienduizend onderzoeken uitgevoerd. Daarin werd het verband tussen leukemie en hoogspanningskabels meermalen bevestigd. Onderzoek wees verder uit dat het sterftecijfer van elektrotechnici zesmaal hoger ligt dan dat van onderwijzers.


Vrouwen die gebruik maken van elektrische dekens hebben meer miskramen en zwangere vrouwen die tenminste twintig uur per week voor een computerscherm zitten, hebben tweemaal zo veel kans op een miskraam. Wiegedood komt meer voor in de
buurt van tram- en spoorlijnen. En dan is er een reeks van onverklaarbare, vage klachten - van hoofdpijn en gewrichtspijnen tot duizeligheid, depressie en potentiestoornissen - die in verband worden gebracht met elektromagnetische velden. Zo blijken veel mensen beter te slapen als zij hun elektrische wekker van het nachtkastje halen.

Dat verklaart waarom energiebedrijven en elektronicaconcerns - ondanks toenemende, duidelijke signalen dat er risico's zijn - angstvallig laten weten dat er niets is bewezen en dat er dus geen reden is voor ongerustheid. Wetenschappers tasten in het duister omdat zij de waargenomen verschijnselen binnen gevestigde theorieën niet kunnen verklaren. En de politiek staat er schaapachtig bij.

Maar ook door wrijving en oppervlaktecontact wordt uw lichaam voortdurend opgeladen met elektronen. Die elektrische geladenheid raakt u gewoonlijk kwijt door 'aarding', door contact met de aarde, of door ontlading in de lucht. In dit geval spreken we van 'ionisatie'.
Maar ook 's nachts staat uw lichaam onder spanning. Die kan zelfs oplopen tot meer dan 30.000 Volt!

Uw bed kan hier ook invloed op hebben. *Waterbedden en elektrische dekens geven namelijk straling af, doordat zij zijn aangesloten op het spanningsnet. Minder bekend is het feit dat binnenverings matrassen en ook pocketmatrassen enorme hoeveelheden magnetische velden vasthouden.


Vooral bij pocketmatrassen wordt het effect nog eens versterkt door het continue schuren van de veer langs de synthetische zakjes.*

*Ook metaal en elektrische apparaten, zoals een televisie, mobiele telefoon of zelfs een elektrische wekker, in je directe (slaap) omgeving versterkt de elektro smog.

Geen wonder dat u dan minder goed slaapt en overdag een gespannen gevoel hebt.

*Uit diverse onderzoeken met proefpersonen is gebleken dat er verband bestaat tussen de hoeveelheid elektrische lading en de manier waarop men slaapt. Uit de resultaten werd duidelijk dat wanneer men op een bed slaapt met antistatische eigenschappen men aanzienlijk minder beweegt, en daardoor een diepere en vastere slaap bereikt.*

*Een goed voorbeeld hiervan is een matrastijk waar zilver in verwerkt is.

Zilver is bekend om haar antibacteriële werking. Daarnaast ontlaadt het statische elektriciteit, wat een goede nachtrust bevordert. Met name in Japan en China wordt het gebruik van zilver in textiel steeds populairder: het wordt daar al succesvol toegepast in kinderkleding, sokken en beddengoed.

Zilver is het meest geleidende materiaal dat er bestaat. Daardoor is het garen in de matrastijk als geen ander in staat om via Corona ontlading elektrische spanning af te geven aan de lucht.
Zo zorgt de matrastijk ervoor dat u ontspannen kunt slapen. Een extra toegevoegde waarde van zilver is dat de antistatische werking van dit textiel er voor zorgt dat de matrastijk geen stof aantrekt.

Op April 20, 2009